Nog steeds groeit 1 kind op 5 in armoede op of riskeert het in armoede te vallen. Dat zijn ruim 500.000 kinderen in België. Een hallucinant cijfer dat Pelicano zo snel mogelijk wil verkleinen. Al deze kinderen hebben door kinderarmoede geen heerlijk gevulde boterhamdoos en kunnen geen toffe naschoolse activiteiten doen. Vaak worden ze door hun armoede uitgesloten of zelfs gepest. Tijd voor verandering dus.
Wat is kinderarmoede?
We spreken over kinderarmoede als er niet genoeg financiële middelen zijn om de basisbehoeften te vervullen. Wanneer er niet voldoende geld is, komen kinderen en jongeren sneller in een vicieuze cirkel terecht. En dan biedt Pelicano steun. In 2020 ondersteunden we 1.252 kinderen, waarvan er 8 studeren aan het hoger onderwijs.
Hoe we kinderen uit armoede redden
Kansarme kinderen opsporen
Dringende problemen oplossen
Duurzaam steunen
Wat is de impact van kinderarmoedebestrijding?

Kansarmoede
- het maandinkomen van het gezin,
- de opleiding van de ouders,
- de arbeidssituatie van de ouders,
- de kwaliteit van de huisvesting,
- het stimulatieniveau van de kinderen,
- de gezondheid.
Leerstoel Pelicano
Kinderarmoede wordt wereldwijd begrepen als een schending van kinderrechten. Het vormt een hardnekkig en complex maatschappelijk probleem dat zich manifesteert op alle levensdomeinen.
Armoede bij kinderen en jongeren moet begrepen worden in relatie tot de armoede van hun ouders en/of opvoedingsverantwoordelijken. Kinderen/jongeren en hun gezinnen in armoedesituaties kunnen vaak in beperkte mate gebruik maken van bestaande maatschappelijke hulpbronnen en basisvoorzieningen (gezondheidszorg, onderwijs, huisvesting en een kwaliteitsvolle woonomgeving, jeugdhulpverlening, sociaal-culturele en vrije tijdsinitiatieven, kinderopvang, mobiliteit, publieke ruimte, …).
Kinderen en jongeren die opgroeien in armoedesituaties begrijpen bovendien vaak snel hoe armoede en sociale ongelijkheid zich reproduceert. Om te overleven leggen ze zich er vaak onopgemerkt op jonge leeftijd bij neer dat zij geen open toekomstperspectief hebben en hun dromen niet zullen kunnen waar maken.
De Leerstoel geeft opportuniteit om kwalitatief onderzoek te doen naar de vraag hoe we maatschappelijke hulpbronnen moeten mobiliseren voor kinderen/ jongeren en gezinnen om deze dynamiek te kenteren, en diepgaand inzicht te verwerven in hoe ze een open toekomstsperspectief kunnen ontwikkelen.
Aan de hand van etnografisch en biografisch onderzoek gaan we na welke maatschappelijke hulpbronnen en basisvoorzieningen kinderen/jongeren en ouders/opvoedingsverantwoordelijken in gezinnen die in armoede leven kunnen gebruiken en welke rol professionals/vrijwilligers hierin vervullen.
Bovendien exploreert het onderzoek welke betekenisverlening er speelt in diverse levensdomeinen en opvoedingscontexten (thuis, school, vrije tijd, jeugdhulp, …) en welke aspiraties kinderen/jongeren koesteren. Aldus wordt sociale rechtvaardigheid begrepen in relatie tot het leiden van een leven dat iemand betekenis en waardevol vindt.
Onderzoeksteam
Prof. dr. Griet Roets
Griet Roets (1977) heeft een doctoraat in de Pedagogische Wetenschappen en is momenteel hoofddocent Sociaal Werk aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek - UGent.
Contact: griet.roets@ugent.be
Dr. Caroline Vandekinderen
Caroline Vandekinderen (1984) heeft een doctoraat in de Pedagogische Wetenschappen en is momenteel postdoctoraal onderzoeker aan de vakgroep Sociaal Werk en Sociale Pedagogiek – UGent.
Contact: caroline.vandekinderen@ugent.be