Geen artikelen gevonden
Stichting Pelicano
Stichting Pelicano
Samen kinderen in armoede een toekomst bieden
 • Wat is kinderarmoede?

We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

‘Wat heeft een kind nodig om zich ten volle te kunnen ontplooien?’, dat is de vraag die we ons stellen om snel te beoordelen of een kind in armoede leeft. We spreken over kinderarmoede als er niet genoeg financiële middelen zijn om de basisbehoeften te vervullen. Wanneer er niet voldoende geld is, komen kinderen en jongeren sneller in een vicieuze cirkel terecht. En dan biedt Stichting Pelicano steun. Sinds de oprichting in 2009 steunde Stichting Pelicano al meer dan 2.600 kinderen op een duurzame manier.

Kinderarmoedecijfers in België

België heeft één van de hoogste kinderarmoedecijfers van Europa: nog steeds groeit 1 kind op 5 in armoede. Dat zijn 513.000 kinderen in België. Meer dan 500.000 kinderen die niet elke dag een warme maaltijd krijgen. Meer dan 500.000 kinderen waarvan de schoolfacturen onbetaald blijven. Meer dan 500.000 kinderen die geen naschoolse activiteiten kunnen beoefenen. Zo worden hun toekomstkansen aanzienlijk kleiner. Tijd voor verandering dus.

Wat we kunnen doen tegen kinderarmoede

Stichting Pelicano steunde sinds de oprichting in 2009 al meer dan 2.600 kinderen. Maar hoe doen we dat nu precies?

We zorgen er voor dat alle Pelicanokinderen gelijke kansen krijgen. Door jouw financiële steun bekostigen we dagelijks de basisbehoeften van kinderen die in armoede leven. Enkele concrete voorbeelden:
 
 1. Wij eisen dat Pelicanokinderen minstens één warme maaltijd per dag krijgen en voldoende eten en drinken hebben.
 2. We zorgen ervoor dat de kinderen proper gekleed zijn, mooi gewassen én gestreken, maar vooral aangepaste kledij aan de seizoenen.
 3. We strijden tegen sociale uitsluiting. Pelicanokinderen kunnen dus overal aan deelnemen: bosklassen, zeeklassen, naschoolse sportactiviteiten, jeugdbewegingen, zomervakanties, … 
 4. Wij helpen hen ook op (para)medisch vlak. Wij betalen het remgeld voor nieuwe brillen, orthodontie, logopedie, psychologische begeleiding, …
 
Die steun voorzien we op een duurzame manier, tot het kind zijn einddiploma haalt. Zo doorbreken we de vicieuze cirkel en creëren we reële toekomstkansen. Samen kunnen we kinderarmoede in België oplossen.
 

Impact van kinderarmoedebestrijding

Vlerick legt impact kinderarmoedebestrijding bloot: één euro investeren in de strijd tegen kinderarmoede, levert de maatschappij op lange termijn tussen de vijf en negen euro op. Het gaat hier om de totale financiële impact voor de overheid op lange termijn gebaseerd op belastinginkomsten en besparingen op kinderarmoede (over het hele leven tot aan het pensioen). Dat blijkt uit een studie die Vlerick Business School heeft uitgevoerd in opdracht van kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano.

Investeren in kinderarmoedebestrijding is in eerste plaats vanuit een sociaal standpunt, maar daarnaast ook vanuit een economisch oogpunt wenselijk. "Met een minimale investering van 78.932 miljoen euro voor 2000 kinderen in armoede zou de overheid in de toekomst minstens 372.730 miljoen euro (5 keer) aan belastinginkomsten en besparingen op kinderarmoede kunnen verdienen gedurende het hele leven tot aan het pensioen", zegt professor Dirk Buyens.
 

Kinderarmoede op school

Om uiteindelijk de armoede te kunnen detecteren en om te weten te komen waar er kinderen in armoede leven, richten wij ons naar schooldirecties, OCMW’s, CLB’s, en zo verder. Naar alle mogelijke instellingen die betrokken zijn in de opvoeding van de kinderen. Want zij staan in de eerste lijn, kennen de situaties en zijn onze antennes. Via hun ervaringen en bevindingen komen kinderen onder de vleugels van Stichting Pelicano terecht.
 

Help jij mee kinderarmoede op te lossen?

    


Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Stichting Pelicano


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge