Geen artikelen gevonden
 • Wat betekent filantropie?

We merken dat u een oude browser gebruikt

Gedateerde browsers kunnen veiligheidsrisico's inhouden voor uw computer. Om onze website op de beste manier te ervaren, gebruikt u beter één van onderstaande browsers.

Ontdek alles via ons Filantropisch Centrum

Wat is filantropie eigenlijk?


Filantropie betekent letterlijk: "liefde voor de mensheid", in de zin van zorgen voor mensen. Concreet gaat het vaak om initiatieven die men neemt voor het welzijn van anderen door de levensomstandigheden te verbeteren. Elkaar helpen dus.

Soorten filantropie

 • Financiële steun: waarbij iemand vrijwillig geld doneert aan een goed doel.
 • Materiële steun: waarbij iemand goederen, eigendom, of andere materiële zaken wegschenkt aan het goede doel.
 • Vrijwilligerswerk: ook vrijwillige inspanningen waarbij je iets doet in functie van je medemens, kan als filantropie beschouwd worden.

Filantropie kan vanuit een individu (een particulier) komen, maar ook bedrijven en fondsen halen voordeel uit hun steun aan het goede doel. Het bedrijf kan iets teruggeven aan de maatschappij en het is fiscaal aftrekbaar.

Filantropisch centrum

Een filantropisch centrum is een instelling die zich op professionele wijze richt op de ondersteuning van filantropische daden. Dat kan omvatten:

 • Mensen helpen met een schenking aan het goede doel
 • Mensen ondersteunen met hun testament
 • Een fonds op naam helpen oprichten
 • De middelen die het verzamelt inzetten voor een maatschappelijk doel: bv. kinderarmoede bestrijden


Zo hielp Pelicano 3.045 kinderen om uit de kansarmoede te geraken in 2023. Hoe? We sporen in samenwerking met onze zorgpartners kansarme kinderen op. Daarna ondersteunen we de kinderen waar het nodig is op een financiële en duurzame basis. Zo lossen we eerst de dringende problemen op. We ondersteunen de Pelicanokinderen tot ze hun diploma halen. We nemen onze verantwoordelijkheid voor hem of haar op, samen met onze zorgpartners.

Het Filantropisch Centrum Pelicano mag je ruimer zien dan Pelicano. Want via het Centrum gaan we iedere uitdaging aan, en niet alleen de strijd tegen armoede bij kinderen.

Jij vindt het misschien zonde dat zoveel huisdieren in een asiel belanden. Je wil dat er zo snel mogelijk een middel komt tegen kanker. Of jouw hart breekt als je in de krant leest hoe mensen in verre landen honger lijden of amper proper water hebben. Dat komt omdat je een leven leidt waar plaats is voor waarden. Maar hoe geef je die waarden door aan de volgende generaties?

Precies daarom hebben we het Filantropisch Centrum Pelicano opgericht. Dat centrum maakt jouw nobele streven makkelijker via “het Fonds op Naam”. Samen met jou werken we een regeling op maat uit die jouw wensen respecteert. Je krijgt de zekerheid dat die wensen uitgevoerd worden, wanneer je er niet meer bent.

Hoe kan je beroep doen op het filantropisch centrum?

Als je het goede doel wil steunen met een filantropisch gebaar, dan helpen onze mensen jou met persoonlijk advies, op maat van jouw wensen. Onze ervaren juristen helpen met plezier bij het schrijven van je testament en doen dat bovendien helemaal gratis.

Hoe pak je dat nu concreet aan?

Eigenlijk kan je jouw testament in amper één zin op een velletje papier neerschrijven. Maar de praktijk leert dat het net iets complexer is. Er zijn vier vaak voorkomende situaties denkbaar waarbij hulp van buitenaf zeker welkom is. Wij hebben ze voor jou samengevat in vier pertinente vragen en evenveel geruststellende antwoorden.

Een goed doel willen steunen, is één ding. Dat correct verwoorden en in een testament gieten is een ander paar mouwen. Je bent niet de enige die verdwaalt in de formuleringen en formele voorwaarden van een testament of legaat. De Belgische wetgeving rond het erfrecht is zeer ingewikkeld.

Het Filantropisch Centrum Pelicano helpt jou daarom bij de redactie van jouw testament. Onze ervaren juristen doen dat met plezier en bovendien helemaal gratis. Zij schrijven jouw wensen neer zodat ze aan alle wettelijke vereisten beantwoorden en er ook geen foute interpretatie mogelijk is.

Het Filantropisch Centrum Pelicano helpt jouw persoonlijke wensen juridisch correct te formuleren.

Een testament is meestal een opsomming van financiële zaken. Maar een laatste wil houdt vaak veel meer in dan dat. Hoe ingewikkeld jouw wensen ook mogen zijn, het Filantropisch Centrum Pelicano zorgt voor de correcte afhandeling.

Misschien heb je een huisdier en wil je er zeker van zijn dat het, als jij er niet meer bent, een even warm nest krijgt. Of je hebt een heel concrete verdeling van jouw bezittingen in het hoofd: de mooie halsketting is voor jouw nichtje, het zondags servies dat al generaties meegaat, is voor jouw broer en dat unieke instrument is voor jouw buurman. Of je wil op jouw begrafenis vioolmuziek en narcissen. Elke wens laten wij in vervulling gaan.

Na jouw overlijden zorgt het Filantropisch Centrum Pelicano voor de uitvoering van al je wensen, hoe specifiek ze ook zijn. Zo houd jij zelf de regie in handen.

Nogal wat goede doelen worden erkend door de fiscus en mogen fiscale attesten uitschrijven. Ze zijn overal bekend, hebben vaak al een lange geschiedenis en boezemen vertrouwen in.

Maar misschien heb je een ander goed doel voor ogen? Een kleine begunstigde zoals de lokale voetbalclub, het dorpsschooltje van je kleinkind of de muziekkapel. Maakt dat een verschil voor jouw testament? Ja en nee.

Vanuit praktisch oogpunt
Of een goed doel erkend is of niet: de praktische gevolgen zijn identiek. Jouw testament zal er dus niet anders uitzien. Stel dat jouw favoriete goede doel niet meer zou bestaan. Wat gebeurt er dan met jouw nalatenschap wanneer je overlijdt?

Onze experts helpen jou met het opzetten van een watervalsysteem. Jij geeft van bij het begin meerdere goede doelen aan. Als goed doel A op een dag niet meer zou bestaan, gaat jouw nalatenschap automatisch door naar goed doel B. Mocht goed doel B om een reden tekortschieten, dan komt jouw nalatenschap terecht bij goed doel C, enzovoort.

Vanuit fiscaal oogpunt
Voor de erfbelasting maakt het in Vlaanderen of Wallonië niets uit. Maar er is wél een opmerkelijk verschil als je in Brussel woont.

Want enkel federaal erkende instellingen genieten in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een gunsttarief. Is de vereniging die jij koos niet erkend, dan zal die dubbel zoveel erfbelasting betalen.

Wil je vermijden dat er te veel van jouw erfenis naar de Staat vloeit? Werk dan samen met het Filantropisch Centrum Pelicano. Wij ontvangen jouw erfenis tegen het voordelige tarief voor erkende instellingen. Daarnaast geven wij jouw erfenis door aan een goed doel naar keuze.

Het Filantropisch Centrum Pelicano komt ook tussen wanneer je een niet-erkend goed doel begunstigt. Zo vermijd je soms een hoge erfbelasting. Je bent er zeker van dat jouw nalatenschap altijd in goede handen blijft.

Voel je je verbonden met meerdere goede doelen? Wil je bijvoorbeeld zowel mishandelde dieren een beter leven schenken als kanker de wereld uit helpen? Dat is een heel mooie gedachte, maar het maakt er jouw testament niet makkelijker op.

Het Filantropisch Centrum Pelicano neemt  graag dat extra papierwerk uit jouw handen. Samen sluiten we alle mogelijke misverstanden (‘wie krijgt wat?’) uit en regelen we een efficiënte, tijdbesparende afhandeling. Want jouw nobele bedoeling, schenken aan goede doelen, mag jou niet met extra zorgen overstelpen.

Je kan met een gerust hart aan meerdere goede doelen schenken. Dankzij jouw samenwerking met het Filantropisch Centrum Pelicano voorkom je eventuele misverstanden en tijdverlies.

Wij helpen je graag verder

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge