Geen artikelen gevonden
 • 12/10/2020
 • Nieuws

Aftrap #weektegenkinderarmoede


Meer dan 530.000 kinderen leven in kansarmoede. Stichting Pelicano ondersteunt vandaag 1.250 kinderen tot ze hun diploma halen. Zo krijgen ze de kans om de armoedecirkel te doorbreken. Hoe de Week tegen Kinderarmoede, zeker in coronatijden, crucialer dan ooit is - Aanvragen bij kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano vertienvoudigd

Brussel, 12 oktober 2020 – De coronacrisis laat zich hard voelen bij gezinnen die het sowieso al moeilijker hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Stichting Pelicano zag een vertienvoudiging van het aantal ondersteuningsaanvragen afgelopen zomer. De organisatie voorziet extra middelen voor de komende maanden en trekt nu tijdens de Week tegen Kinderarmoede (12-17 oktober 2020) aan de alarmbel met hun campagne "Doorbreek de armoedecirkel". Deze campagne wil mensen sensibiliseren over de verontrustende kinderarmoedecijfers in ons land, die door de coronacrisis alleen zullen verergeren. Want de cijfers liegen er niet om: er leven op dit moment meer dan 531.000 kinderen in armoede in België. De campagne krijgt alvast de steun van BV’s zoals Koen Wauters, Angeline Flor Pua, Veronique De Kock en Natalia, die het symbool van de campagne op hun hand tekenden en deelden via sociale media. 

De coronacrisis heeft een impact op alle lagen van de maatschappij. Maar gezinnen die sowieso krapper bij kas zitten, krijgen het nu extra moeilijk. Dat weerspiegelt zich ook in het aantal ondersteuningsaanvragen dat kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano binnenkrijgt: afgelopen zomer vertienvoudigde het aantal vragen voor financiële ondersteuning, van 15 in de zomer van 2019 naar 150 deze zomer. Pelicano heeft een jarenlange expertise in kinderarmoedebestrijding en ondersteunt dagelijks financieel 1250 kinderen die in armoede leven, en dit via zorgpartners en tot het moment dat zij hun einddiploma halen. De organisatie geeft jaarlijks meer dan een miljoen euro uit (1.127.100,08 euro) om kinderen in armoede te helpen. Het gaat dan om bijvoorbeeld het financieren van schoolrekeningen, schoolreizen maar ook laptops en andere spullen. 

Doordat de coronacrisis ook zo hard toeslaat in de financiële situatie van Belgische gezinnen, voorziet Pelicano extra middelen om gezinnen ook dit najaar en volgend jaar verder te kunnen helpen. “Deze crisis is nog lang niet over”, zegt Christiaan Hoorne, algemeen directeur van Stichting Pelicano. “Een op de vijf kinderen dreigt in armoede verzeild te geraken. Als we nu niet in actie schieten, kan dit aantal nog verder stijgen.”

Nationale campagne "Doorbreek de armoedecirkel"

De strijd tegen kinderarmoede aangaan, is nu meer dan ooit belangrijk. Daarom lanceert Stichting Pelicano tijdens de Week tegen Kinderarmoede (12 tot 18 oktober 2020) de campagne “Doorbreek de armoedecirkel”. Via deze campagne probeert de kinderarmoedeorganisatie mensen informatie te verschaffen over kinderarmoede en hen zo aan te zetten om de vicieuze cirkel van armoede te doorbreken. De campagne speelt zich grotendeels op sociale media af, waarbij mensen opgeroepen worden om het symbool van de campagne op hun hand te tekenen. 

BV’s en influencers zoals Koen Wauters, Veronique De Kock, Natalia en ex-Miss België Angeline Flor Pua zetten mee hun schouders onder dit project en deelden de campagne al op hun sociale media. Ze doen dit door het symbool van de campagne op hun hand te tekenen: een stopteken in de vorm van een cirkel met een schuine streep erdoor. Met dit stopteken op de hand willen ze een halt toeroepen aan kinderarmoede. “Het symbool staat voor het doorbreken van kinderarmoede, iets wat een vicieuze cirkel is als je geen hulp krijgt. Kinderarmoede moet stoppen. De schuine streep staat voor de levenslijn op je handpalm”, zegt Christiaan Hoorne.

“De Week tegen Kinderarmoede is dit jaar extra cruciaal, want de cijfers liegen er niet om”, aldus Christiaan Hoorne. “Er leven op dit moment meer dan 531.000 kinderen in kansarmoede in België, en dat zijn er 531.000 te veel. We moeten nu ingrijpen door de mensen te sensibiliseren.”

De strijd tegen kinderarmoede komt iedereen ten goede

Stichting Pelicano wil niet alleen de mensen sensibiliseren over het kinderarmoedetopic, de organisatie wil nog een stap verder gaan. “We moeten dringend iets doen aan het kinderarmoedeprobleem in ons land. Sensibiliseren is een goed begin, maar de overheid moet ook actie ondernemen en investeren in de strijd tegen kinderarmoede”, aldus Christiaan Hoorne. 

Als de overheid investeert om kinderarmoede aan banden te leggen in België, verkleint de werkloosheidskans voor deze mensen, alsook de kans om permanent in armoede te blijven. Vlerick Business School berekende onlangs dat als de overheid nu één euro zou investeren in kinderarmoede, dit de maatschappij op lange termijn tussen de vijf en negen euro zou opleveren. Het gaat hier dan om de totale financiële impact voor de overheid op lange termijn gebaseerd op belastinginkomsten en besparingen op kinderarmoede (over het hele leven tot aan het pensioen).

Meer informatie op www.weektegenkinderarmoede.be en via #weektegenkinderarmoede

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge