Geen artikelen gevonden
 • 20/05/2020
 • Nieuws

Stichting Pelicano trekt aan alarmbel: kunnen kinderen deze zomer op kamp?


Waarom het uitstellen van de beslissing over zomerkampen en -activiteiten dramatisch is voor kwetsbare kinderen en jongeren. “Extra dag zonder duidelijkheid is extra kwetsbaar kind dat zonder zomerkamp dreigt te vallen”.Brussel, 20 mei 2020 - Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle riep enkele dagen geleden op om tijdens de volgende Nationale Veiligheidsraad kinderen en jongeren centraal te plaatsen bij de verdere exitmaatregelen. Op een definitieve beslissing over de zomerkampen en -activiteiten, zal het waarschijnlijk wachten zijn tot eind mei. Kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano roept op om de beslissing niet tot dan uit te stellen en de knoop zo snel mogelijk door te hakken.

“Als de beslissing over zomerkampen en -activiteiten nog langer wordt uitgesteld, zal het onmogelijk zijn om er nog voor te zorgen dat kwetsbare kinderen aan een zomerkamp kunnen deelnemen. Wij zijn vragende partij voor een snelle beslissing, zodat onze zorgpartners tijdig contact kunnen leggen met de kinderen en wij het nodige kunnen doen om de kampen en andere activiteiten deze zomer te financieren”, benadrukt Algemeen Directeur Christiaan Hoorne.


Dramatische zomer voor kwetsbare kinderen  

De Belgische organisatie Stichting Pelicano haalt al meer dan tien jaar kinderen en jongeren uit de armoede door hen via zorgpartners financieel te ondersteunen. Het zijn de zorgpartners die in rechtstreeks contact staan met de 1200 Pelicanokinderen en vervolgens met Stichting Pelicano schakelen over de financiële ondersteuning. Zij vormen een cruciale schakel om kinderarmoede te detecteren en aan te kaarten bij Stichting Pelicano. In de huidige omstandigheden komt het contact tussen kinderen en zorgpartners onder druk te staan. Ook voor de organisatie van zomerkampen zal het extra tijd vragen omdat het in deze omstandigheden moeilijker is om contact te leggen met kwetsbare kinderen. Hoe langer de beslissing uitblijft, hoe groter de kans dat er kinderen onder de radar blijven of niet meer tijdig gecontacteerd kunnen worden door de zorgpartners en zo ook door de mazen van het net glippen bij de zomerkampen en -activiteiten.

Dit is een scenario dat Stichting Pelicano absoluut wil vermijden. De organisatie financiert jaarlijks ongeveer 300 zomerkampen en hoopt dat ook dit jaar opnieuw te kunnen doen. “Om te vermijden dat kwetsbare kinderen nog meer op de achtergrond verdwijnen, is het belangrijk dat wij zo snel mogelijk zicht hebben op de zomerplannen. Op die manier kunnen wij op tijd alles in werking zetten om voor onze Pelicanokinderen een deelname aan een zomerkamp te financieren en zo een sociaal vangnet te bieden”, ziet Christiaan Hoorne, Algemeen Directeur bij Pelicano.Zomerkampen en -activiteiten als sociaal vangnet

Stichting Pelicano hoopt alsnog dat sociale activiteiten zoals zomerkampen kunnen doorgaan en vreest een sociaal drama indien dit niet het geval is. De zomerkampen en -activiteiten zijn voor kwetsbare kinderen een belangrijke manier om sociale banden te onderhouden met hun leeftijdsgenoten. Een zomer zonder activiteiten dreigt de sociale uitsluiting en kloof enkel groter te maken en sociale banden zo volledig weg te vegen.

De kinderarmoedeorganisatie luidde de laatste weken reeds verschillende keren de alarmbel over de impact van de coronacrisis op kwetsbare kinderen. Het aantal kinderen dat in armoede leeft is met een cijfer van 420.000 hallucinant hoog, maar blijft helaas nog te vaak onder de oppervlakte. Ook in deze tijden, nu kwetsbare gezinnen nog meer onder druk komen staan door de economische impact van deze crisis, is dat niet anders. Dat bewees ook de getuigenis van Dylan enkele dagen geleden in “Karrewiet”, die heel wat emoties losmaakte.

 “We merken een ongeziene situatie van kinderen op die door de crisissituatie in armoede verzeild dreigen te raken”, getuigt Algemeen Directeur Christiaan Hoorne. “Met Stichting Pelicano proberen we zoveel mogelijk extra financiële middelen vrij te maken om de basisbehoeften te verzekeren van de Pelicanokinderen. Uiteraard zoeken wij altijd mensen die bereid zijn om dit verhaal mee financieel te ondersteunen." Dankzij zulke fondsen kan Stichting Pelicano kansarme kinderen op een anonieme manier ondersteunen op lange termijn, met als streefdoel om hun einddiploma te laten behalen. 


Berichten in de pers

"De Ochtend" op Radio 1
VRT NWS

Le Soir
RTBF
La Libre Belgique
L’Avenir
Sudinfo
7sur7
La Dernière Heure
La Libre Belgique
L’Avenir
Metro
Nord Eclair
La Nouvelle Gazette
La Province
La Meuse
La Capitale

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge