Geen artikelen gevonden
 • 17/10/2022
 • Nieuws

Week Tegen Kinderarmoede 2022


Eén op drie kinderen in armoede krijgt geen, onvoldoende of slecht eten mee naar school. Kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano: “Elk kind heeft wel een vriendje of vriendinnetje met een lege brooddoos

Brussel, 17 oktober 2022 – Eén op de drie kinderen in armoede krijgt geen, onvoldoende of slecht eten mee naar school. Dat blijkt uit cijfers van kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano, die ze vrijgeeft naar aanleiding van hun Week tegen Kinderarmoede. De stijgende tendens gaat hand in had met de inflatie. Slecht of onvoldoende eten heeft zware gevolgen voor kinderen op lange termijn, zowel fysiek, als sociaal en psychologisch. “Hoewel lege brooddozen maar een deel van het groter probleem zijn, is het voor ons wel een duidelijk symbool dat de effecten van armoede op kinderen toont”, luidt het.

Voor 43.000 kinderen in België is een leeg bord dagelijkse kost omdat zij in extreme armoede leven. Dat blijkt uit cijfers van kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano. Daarnaast geven zorgpartners van Stichting Pelicano, zoals het CLB, (zorg)leerkrachten, schooldirecties en sociale diensten, aan dat zelfs 1 op de 3 kinderen die zij begeleiden dagelijks geen, onvoldoende of slechte voeding mee krijgt naar school.

Daarom wil de organisatie tijdens de Week tegen Kinderarmoede (17 tot 23 oktober) bewustzijn creëren rond deze problematiek. Elk jaar organiseert Stichting Pelicano deze week naar aanleiding van de Internationale dag voor de Uitroeiing van Armoede op 17 oktober.

“Drie maaltijden per dag is geen luxe, het is een basisrecht. Daarnaast baart het ons zorgen dat het probleem deze grootte heeft aangenomen: op deze manier heeft elk kind wel een vriendje of vriendinnetje met een lege brooddoos”, zegt Christiaan Hoorne, Algemeen Directeur van Stichting Pelicano. “En die lege brooddozen op school zijn nog maar het tipje van de ijsberg. Vaak gaat daarachter een veel groter probleem schuil, dat zich thuis achter gesloten deuren afspeelt. Hoewel een lege brooddoos dus maar een deel van het groter probleem zijn, is het voor ons wel een duidelijk symbool dat de effecten van armoede op kinderen toont.

“Als directeur sta ik elke dag enorm dicht bij de kinderen en kan hun situatie op de voet volgen. Wat ik elke dag zie is schrijnend: lege brooddozen, beschimmeld eten of goedkoop eten zonder enige voedingswaarde”, vult An Pottier, directeur van de BSGO Hendrik Conscience in Oostende en zorgpartner van Stichting Pelicano, aan. “Slecht eten is een eerste teken van armoede. Wanneer ik dit zie, weet ik dat er thuis iets nog ergers aan de hand is en dat ik moet ingrijpen.”

Inflatie werkt tendens in de hand

De stijgende tendens van het aantal kinderen dat niet, onvoldoende of slecht eet, gaat hand in hand met het leven dat steeds duurder wordt. In juni dit jaar was de prijs van een gemiddelde winkelkar met 11 procent gestegen in vergelijking met het begin van 2022. Sindsdien is de inflatie blijven toenemen en de prijzen in de supermarkt bijgevolg ook.

Ook het budget dat mensen uitgeven aan eten om minimaal rond te komen is sterk gestegen. Uit de jaarlijkse berekening van de referentiebudgetten van het CEBUD blijkt dat een alleenstaande ouder met twee kinderen tussen 6 jaar en 17 jaar zo’n 500 euro per maand moet uitgeven aan eten om minimaal rond te komen, een stijging van 9,6% tegenover 2021. Een koppel met twee kinderen tussen 6 jaar en 17 jaar moet 677 euro per maand uitgeven, een stijging van 9,7%.

Door de crisis steeg het aantal hulpaanvragen bij Stichting Pelicano vóór de zomer enorm. Dat kwam omdat steeds meer ouders uit de lage middenklassen in de problemen kwamen. “We zien al langere tijd dat armoede op de sociale ladder omhoog kruipt. Door de inflatie en de energiecrisis moeten nu meer en meer ouders zware keuzes maken: de energiefactuur betalen of een goed gevulde winkelkar mee naar huis nemen met gezonde producten”, legt Christiaan Hoorne uit.

Op dit moment stagneert het aantal hulpaanvragen bij Stichting Pelicano, maar dat komt volgens de kinderarmoedeorganisatie vooral omdat mensen nu nog geen zicht hebben op hun grote kosten. “We verwachten dan ook een enorme piek in het aantal hulpaanvragen tijdens of na deze winter, wanneer mensen het écht in hun portefeuille voelen of gevoeld hebben”, gaat Christiaan Hoorne verder.

Gevolgen verder dan honger alleen

Gezond en genoeg eten is enorm belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Uit een studie van de universiteit van Georgetown blijkt dat jonge kinderen die te maken krijgen met voedselonzekerheid een levenslange leerachterstand kunnen oplopen. Later kan het ook leiden tot gemoedsstoornissen en gedragsproblemen. “Honger lijden is dus duidelijk meer dan een maaltijd missen. Het heeft zware psychologische, emotionele en sociale gevolgen voor het latere leven van het kind”, zegt Christiaan Hoorne.

Stichting Pelicano roept de overheid op om werk te maken van een duurzaam armoedebestrijdingsplan. Volgens de kinderarmoedeorganisatie worden er nog te vaak kortetermijnoplossingen aangereikt, maar moet er dringend werk gemaakt worden van een plan dat ook zijn vruchten afwerpt op lange termijn.

“Elke euro geïnvesteerd in een kind, kan de maatschappij op termijn 5 à 9 euro opleveren. Dat heeft de Vlerick Business School voor ons berekend. Daarom organiseren wij de Week tegen Kinderarmoede: wij willen de vicieuze armoedecirkel doorbreken”, besluit Christiaan Hoorne.

In de pers

Belga
Radio 1
Het Nieuwsblad
Gazet van Antwerpen
Het Laatste Nieuws
Het Belang van Limburg
De Morgen
BRF Online
Libelle Mama
La DH
La Libre Belgique
Belga FR
Le Vif
L'Avenir
RTBF
VRT NWS
Grenz Echo
Metro
Humo
VTM Instagram
Dag Allemaal

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge