Geen artikelen gevonden
 • 11/10/2021
 • Nieuws

Week Tegen Kinderarmoede - Stichting Pelicano trekt aan de alarmbel


“We moeten kinderarmoede nú oplossen”! Week Tegen Kinderarmoede - Meer dan 513.000 kinderen in ons land leven vandaag in kansarmoede; cijfers die door de coronacrisis alleen maar verergeren. Om aandacht te vragen voor deze verontrustende cijfers organiseert Stichting Pelicano van 11 oktober tot en met 17 oktober de Week Tegen Kinderarmoede. Op 17 oktober is het de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede. “We moeten dringend iets doen om kinderarmoede in België op te lossen”, klink het bij Stichting Pelicano.

 

Er is sprake van kinderarmoede als er niet genoeg financiële middelen zijn om de basisbehoeften van jongeren en kinderen te vervullen, waardoor ze al snel in een vicieuze cirkel terecht komen. In ons land leeft één kind op vijf in armoede. Stichting Pelicano, een officieel erkend goed doel, vecht al twaalf jaar tegen dit onrecht en biedt steun waar nodig. Zo werden al 2.639 kinderen op een duurzame manier ondersteund: “Wij beschouwen deze kinderen als onze eigen kinderen”, zegt Christiaan Hoorne, directeur van Stichting Pelicano. “Armoede bij kinderen is immers een onrecht. Wij ondersteunen hen op financieel niveau, maar voorzien bijvoorbeeld ook medische hulp en kledij, en zorgen ervoor dat ze niet uitgesloten worden. We blijven dit doen tot dat de kinderen hun plaats hebben in het werkveld en zo echte toekomstkansen hebben. Op die manier geraken ze uit die vicieuze cirkel.”

Aan kinderarmoede wordt immers vaak ook de term kansarmoede gelinkt. Dit verwijst niet enkel naar het gebrek aan financiële mogelijkheden, maar naar een toestand waarbij mensen beperkt worden in hun kansen om deel te nemen aan maatschappelijk belangrijke zaken zoals onderwijs, arbeid en huisvesting.

Werking

Stichting Pelicano werkt samen met zorgpartners. Dit zijn voornamelijk scholen, die een dossier indienen voor de extreem kansarme kinderen die zij detecteren. Stichting Pelicano neemt samen met deze zorgpartners - naast scholen ook het OCMW en de Dienst Sociale Zaken - vervolgens de verantwoordelijkheid op. Zo wordt erop toegezien dat alle financiële steun rechtstreeks naar het welzijn van het Pelicanokind gaat en dus niet naar de ouders of een voogd. Denk aan een dagelijkse warme maaltijd, deftige winterkledij, een tandartsbezoek, lidgeld van een vereniging, een computer of schoolkosten.

Rol voor de overheid

Maar met sensibiliseren komen we er niet alleen, klinkt het bij de stichting. “We moeten dringend iets doen aan het kinderarmoedeprobleem in ons land. Sensibiliseren is een goed begin, maar de overheid moet ook actie ondernemen en investeren om kinderarmoede op te lossen”, aldus Hoorne. Op die manier kan de vicieuze cirkel doorbroken worden: als de overheid investeert om kinderarmoede aan banden te leggen in België, dan verkleint de werkloosheidskans voor deze mensen, alsook de kans om permanent in armoede te blijven.

Volgens een studie van de Vlerick Business School, uitgevoerd in opdracht van Stichting Pelicano, zou een investering van één euro in de kinderarmoede op termijn de maatschappij tussen de vijf en negen euro opleveren. Het gaat hier om de totale financiële impact voor de maatschappij op lange termijn, gebaseerd op belastinginkomsten en besparingen op kinderarmoede. “Met een minimale investering van 78 miljoen euro voor 2.000 kinderen in armoede zou de overheid in de toekomst minstens 372 miljoen euro (vijf keer) aan belastinginkomsten en besparingen op armoedekosten kunnen verdienen gedurende het hele leven tot aan het pensioen”, zegt professor Dirk Buyens, die meewerkte aan de studie. “De methode van Stichting Pelicano bewijst dat deze aanpak wel degelijk werkt.”

SMS-actie

Tijdens deze editie van de Week Tegen Kinderarmoede schakelt de stichting weer tal van bekende gezichten in om kinderarmoede een halt toe te roepen. Zo zullen ambassadeurs Miss Belgium 2021 Kedist Deltour, acteurs An Miller en Filip Peeters ‘Stop kinderarmoede!’ scanderen, een boodschap die dit jaar opnieuw versterkt wordt met het stop-symbool: het doorbreken van de armoedecirkel. Ook jij kan een foto verspreiden op sociale media met de hashtag #weektegenkinderarmoede. Wie de stichting wil steunen kan dat op vier manieren doen: via een donatie, doneren als bedrijf of de stichting opnemen in je testament. Maar je kan in de Week Tegen Kinderarmoede ook meedoen aan een grote sms-campagne. Sms ‘STOP’ naar 4330 (1 euro/sms). Elke bijdrage, hoe klein ook, maakt een groot verschil, want elke euro gaat rechtstreeks naar de Pelicanokinderen.

 

Je kan een gift doen via www.weektegenkinderarmoede.be. Een fiscaal attest is verkrijgbaar vanaf 40 euro op jaarbasis.

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge