Geen artikelen gevonden
 • 01/02/2023
 • Nieuws

Nieuwe editie ‘Ride To Unite’, de grootste tot dusver


Ride To Unite kondigt een nieuwe editie aan, die op zaterdag 1 juli in Parijs zal vertrekken met 25 renners en vijf dagen later zal aankomen op de top van de Col du Tourmalet.

Twee jaar geleden kwamen zes enthousiaste West-Vlamingen – na een zware vijfdaagse van 1000 kilometer op de fiets – toe op de top van de Mont Ventoux. Elke kilometer die ze in het zadel zaten bracht geld op voor het Kinderziekenhuis UZ Gent. Vorig jaar deden ze dat fijntjes over, toen in de strijd tegen kinderarmoede in België. Twee topedities schreeuwden om een vervolg, en dat komt er ook. vzw Ride To Unite kondigt een nieuwe editie aan, die op zaterdag 1 juli in Parijs zal vertrekken met 25 renners en vijf dagen later zal aankomen op de top van de Col du Tourmalet.

Na een geslaagde eerste editie polste initiatiefnemer Leendert Van Hulle in 2022 bij de Ride To Unite-renners of ze gewonnen waren voor een nieuwe editie. Enkele weken later bleek het aantal gegadigden zelfs aangedikt tot negen renners. Nog enkele weken later (midden juli) zat de tweede editie er al op en werd een cheque van ruim €18.000 overhandigd aan Stichting Pelicano.

“Door de energiecrisis en inflatie worden steeds meer kinderen in de armoede geduwd. Het is een neerwaartse spiraal die we spoedig moeten ombuigen. Daarom – en omdat de samenwerking met Stichting Pelicano ronduit top is – springen we deze zomer opnieuw op de fiets om te helpen in de strijd tegen kinderarmoede,” aldus initiatiefnemer Leendert Van Hulle.


Over Stichting Pelicano

“In ons land leeft 1 kind op 5 in armoede. Stichting Pelicano helpt kinderen die in schrijnende armoede leven tot ze hun plaats vinden in het werkveld. Met deze duurzame aanpak doorbreken we de vicieuze armoedecirkel”, aldus Kristof De Boever, Head of Corporate Partnerships bij Stichting Pelicano.

De financiële steun verloopt via zorgpartners, voornamelijk scholen en OCMW’s, die een dossier indienen voor de kansarme kinderen die zij detecteren. Zij zien erop toe dat alle financiële steun rechtstreeks naar het welzijn van het Pelicanokind gaat en dus niet naar de ouders of een voogd.

“Stichting Pelicano krijgt geen overheidssteun en is afhankelijk van donaties, testamentaire inkomsten, bedrijfspartnerships of acties zoals Ride To Unite”, aldus Kristof De Boever van Stichting Pelicano. “Onze dankbaarheid is groot voor de organisatie van Ride To Unite. Want elke ingezamelde euro kunnen we goed besteden en gaat zonder omweg naar het Pelicanokind zodat we concrete hulp kunnen bieden: een dagelijkse warme maaltijd, deftige winterkledij, een tandartsbezoek, lidgeld van een vereniging, schoolkosten of schoolreis,…”


25 renners vertrekken onder de Eiffeltoren

Het succes van de Ride To Unite-formule is groot. Via voormalige deelnemers wensten maar liefst 16 nieuwkomers in te schrijven. Onder hen voor het eerst ook één vrouw, Janna Saey (Oostende, 35 jaar). De teller voor ‘Ride To Unite 2023’ komt daarmee op 25 deelnemers te staan. “Het grotere aantal zorgt voor wat extra logistieke uitdagingen, maar niets is onmogelijk,” aldus Leendert Van Hulle.

Op zaterdag 1 juli is het zo ver; dan vertrekken de 25 renners en hun ploegleiders voor een nieuw avontuur op de fiets. Dit keer weerklinkt het startschot niet in Oudenaarde, maar wel in Parijs. En ook de bestemming is nieuw. De aankomst van Ride To Unite 2023 ligt boven op de mythische Pyreneeënberg de Col du Tourmalet. “Een nieuwe editie, dus een nieuw parcours. En daags nadien passeert op diezelfde col ook een etappe van de Ronde Van Frankrijk; iets wat we net als vorig jaar graag meepikken,” aldus Louis Van Eeckhout, één van de renners van het eerste uur.


Quiz, social ride, take-away,…

Het grootste objectief is dus geld inzamelen voor Stichting Pelicano. En hoewel de charity ride en de crowdfunding nog niet begonnen zijn, staat de teller dankzij enkele bedrijvensponsors en talloze inschrijvingen voor de eerste Ride To Unite-quiz vandaag al op enkele duizenden euro’s. De komende maanden plant het Ride To Unite-team ook enkele zeer gerichte acties en een crowdfundingcampagne om geld in te zamelen.

Zo is er op 25 maart dus al een algemene quiz en in de weken daarna volgen er onder meer nog een take-away en een social ride. “Wie graag wil steunen, sponsoren of supporteren, nodigen we uit om onze Facebookpagina in het oog te houden. Wie niet kan wachten, kan al een fiscaal aftrekbare donatie doen op rekeningnummer BE51 0689 4267 8662 met vermelding Ride To Unite 2023,” besluit Leendert Van Hulle.

 

Foto: Vertrek ‘Ride To Unite 2022’ te Centrum Ronde Van Vlaanderen (Oudenaarde) in aanwezigheid van burgemeester Marnic Demeulemeester en voormalig profrenners Kenny De Ketele en Stijn Vandenbergh. 

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge