Geen artikelen gevonden
 • 10/10/2022
 • Nieuws

Een leeg bord, dat is pas echt schrikken


In België leven 513.000 kinderen in armoede. Dat zijn maar liefst 1 op 5 kinderen. Daarvan leven 43.000 kinderen in ons land in extreme armoede. Schrikt u van deze cijfers? Dat is volkomen terecht. De Week Tegen Kinderarmoede wil dan ook aandacht vragen voor dit probleem. Acteurskoppel An Miller & Filip Peeters en Miss Belgium 2021 Kedist Deltour zetten alvast hun schouders onder het initiatief.

Deze armoedecijfers zijn voor een land als België beschamend. Vooral omdat kinderen die in extreme armoede opgroeien al te vaak terechtkomen in een vicieuze cirkel. Daarom willen we dat kinderen een normale jeugd kennen, om uiteindelijk hun plaats in de maatschappij en het werkveld te vinden. 

Stichting Pelicano lost kinderarmoede duurzaam op

Stichting Pelicano werd opgericht vanuit de overtuiging dat er een oplossing bestaat om kinderarmoede de wereld uit te helpen. Ze ondersteunt kinderen en jongeren financieel, om zo de vicieuze cirkel op een duurzame manier te doorbreken. Alle kinderen hebben namelijk recht op gelijke kansen, goede omstandigheden om in op te groeien, degelijk onderwijs en zinvolle dagbesteding. De Stichting werkt daarom nauw samen met tal van zorgpartners, voornamelijk scholen en OCMW’s. Die dienen een dossier in voor de kansarme kinderen die zij detecteren en zien erop toe dat alle financiële steun enkel naar het welzijn van het Pelicanokind gaat.

Moeilijke jaren voor kinderen in armoede

Kinderen in (extreme) armoede beleefden al extra moeilijke jaren tijdens de COVID-pandemie. Het afstandsonderwijs leidde vaak tot leerachterstand, minder sociale contacten en minder gedetecteerde kinderen in nood. De oorlog in Oekraïne, de sputterende economie en de ontsporende energieprijzen maken het er de kansarme gezinnen vandaag niet makkelijker op. Daarom geeft Stichting Pelicano op 17 oktober, de Internationale dag voor de uitroeiing van armoede, het startschot van de Week Tegen Kinderarmoede.

De impact van honger en ongezonde voeding

Kinderen die opgroeien in extreme armoede kennen niet de luxe van een dagelijkse warme en gezonde maaltijd. Jammer genoeg valt de impact op hun verdere leven niet te onderschatten, zo blijkt uit heel wat studies. Een gebrek aan voldoende en gezonde voeding in de kindertijd kan op korte termijn leiden tot leerstoornissen en gezondheidsproblemen, en op de langere termijn tot een verstoorde groei. Dan hebben we het nog niet over de psychologische, emotionele en sociale effecten bij kinderen die niet weten wanneer ze nog eens een volwaardige maaltijd voorgeschoteld krijgen.

Trotse ambassadeurs

Voor het acteurskoppel An Miller en Filip Peeters is er niets belangrijker dan dat hun kinderen het goed hebben en kind kunnen zijn. “Alle kinderen moeten de nodige kansen krijgen om zich te ontwikkelen. We vinden het schokkend dat in ons land meer dan een half miljoen kinderen in armoede leven, honger en kou lijden. Wij geloven sterk in de duurzame aanpak van Stichting Pelicano en wilden daarom ambassadeur van de vereniging worden.” Kedist Deltour (Miss Belgium 2021) weet wat het is om te leven in rauwe armoede. Voor ze werd geadopteerd, leefde ze tien jaar als straatkind. Ze leed honger en kon niet naar school. “Er bestaat geen wonderoplossing. Je moet kinderarmoede individueel aanpakken. Dat is mijn overtuiging en die van Stichting Pelicano.”

Een investering die maatschappelijk rendeert

Stichting Pelicano zet de ontvangen bijdragen in om te voorzien in de basisbehoeften van kinderen die in armoede leven. De ‘Pelicanokinderen’ worden duurzaam begeleid en ondersteund tot ze idealiter een diploma halen en hun rol in de maatschappij kunnen opnemen. 1 euro investeren in de strijd tegen kinderarmoede, levert de maatschappij op lange termijn tussen de vijf en negen euro op. Een kind duurzaam ondersteunen kost gemiddeld 40.000 euro, maar levert dus op termijn 200.000 tot 360.000 euro op. (studie Vlerick Business School).

De Week Tegen Kinderarmoede 2022

Stichting Pelicano organiseert de derde editie van de Week tegen Kinderarmoede van 17 tot 23 oktober 2022. Daarmee wil ze de bewustwording vergroten en uiteindelijk de armoedecirkel doorbreken. Het campagnebeeld en de slogan ‘Een leeg bord, dat is pas echt schrikken’ zullen in alle media opduiken en… hopelijk veel mensen wakker schudden. De ambassadeurs An Miller, Filip Peeters en Kedist Deltour verlenen hun steun. En elke steun is welkom, want Stichting Pelicano is voor 100% afhankelijk van donaties, testamentaire inkomsten, acties of bedrijfspartnerships.

Helpt u mee kinderarmoede in België oplossen?

Met een donatie aan Stichting Pelicano draagt u uw steentje bij, zodat we een kind concreet helpen met een een dagelijkse warme maaltijd, deftige winterkledij, een tandartsbezoek, lidgeld van een vereniging, schoolkosten of schoolreis. Jouw donatie gaat zonder omweg naar een kind dat leeft in extreme armoede.

Meer weten? Surf naar weektegenkinderarmoede.be. Doneer hieronder of via overschrijving naar IBAN BE53 0687 7777 7753.

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge