Geen artikelen gevonden
 • 05/06/2023
 • Nieuws

Pelicano zet brooddozenproblematiek voor einde schooljaar op de agenda


Op maandag 5 juni organiseert kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano de allereerste editie van de Dag van de Volle Brooddoos.

Brussel, 5 juni 2023 – Vandaag organiseert kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano de allereerste editie van de Dag van de Volle Brooddoos. Samen met gekende chefs zoals Ruben Christiaens en David Bertolozzi zorgt Stichting Pelicano dat alle kinderen in enkele Vlaamse en Brusselse scholen ’s middags een gezonde maaltijd vinden in hun brooddoos. Daarmee wil de organisatie de aandacht vestigen op de problematiek van lege of ongezonde brooddozen, maar op een positieve manier. “We willen vooral het stigma van de lege brooddoos weghalen. Het is zeer zichtbaar teken van armoede”, zegt Christiaan Hoorne, Algemeen Directeur van Stichting Pelicano.

Op maandag 5 juni organiseert kinderarmoedeorganisatie Stichting Pelicano voor het eerst de Dag van de Volle Brooddoos. In een aantal Vlaamse en Brusselse scholen gaat de organisatie op die dag langs, samen met gekende chefs, waaronder Michelin beste jonge chef 2022 Ruben Christiaens, om ervoor te zorgen dat alle kinderen een gezonde maaltijd kunnen nuttigen.

Daarmee wil de organisatie de aandacht vestigen op de problematiek van lege of ongezonde brooddozen. Een problematiek die al langer gekend is, maar waar nog maar weinig cijfers over bestaan. Volgens armoede- en leeflooncijfers zou naar schatting een kwart van de kinderen met honger op school zitten. Door de energiecrisis en de hoge voedselprijzen is het probleem alleen maar groter geworden.

Zichtbaar teken van armoede

Stichting Pelicano wil met deze actie de problematiek vanuit een positieve hoek aanvliegen. “Door alle kinderen, in armoede of niet, dezelfde gezonde maaltijd te geven, willen we het stigma van de lege brooddoos weghalen. Een lege brooddoos aan de eettafel valt op, ook bij andere kinderen. Het is een zeer zichtbaar teken van armoede en staat symbool voor een grotere problematiek”, zegt Christiaan Hoorne, Algemeen Directeur van Stichting Pelicano.

Niet voor niets vindt de actie nu plaats, een maand voor het einde van het schooljaar. Gezonde en evenwichtige voeding is cruciaal voor kinderen. Kinderen die te weinig of ongezond eten, lopen op termijn een leerachterstand op, blijkt uit een studie van de universiteit van Georgetown. “We hopen met de Dag van de Volle Brooddoos het thema nog eens op de agenda te zetten. We mogen het niet uit het oog verliezen, want niet alleen op school hebben kinderen in armoede een lege brooddoos.”, besluit Christiaan Hoorne. Stichting Pelicano droomt ervan om de actie in de volgende jaren breder uit te rollen.

Deelnemende scholen en chefs:

 • VIBLO Leieland Deinze en chef-instructeur Charlotte Saesen
 • BGS De Vaart Nevele en Viskok van het jaar, Baptiste Tieberghien
 • GBS De Wegwijzer Wakken en sterrenchef David Bertolozzi
 • Sint-Leo Hemelsdaele Brugge en foodblogger Isabelle Uselli
 • GO! BS De Muziekladder Schaarbeek en Ruben Christiaens, vorig jaar nog ‘Chef van het Jaar’

In de pers

 

Contact


 • IBAN BE53 0687 7777 7753
  BIC: GKCCBEBB
  Mededeling: 'Ik steun een Pelicanokind’

Adres


 • Hoofdkantoor
  Congresstraat 35
  1000 Brussel
 • Bijkantoor Brugge
  Baron Ruzettelaan 3–3.2b
  8310 Brugge